Cooperativa Agricola Unirea Gospodarilor a unit țăranii gospodari refacand astfel lanțul scurt de aprovizionare cu produse agroalimentare naturale. Scopul comun al cooperativei este de a face cele mai bune produse agroalimentare de la materie prima sănătoasă, prelucrata după rețete tradiționale, cu gustul pe care odinioară îl găseam doar pe mesele părinților, bunicilor și străbunilor noștri.
LEGEA nr. 566 din 9 decembrie 2004 cooperaţiei agricole
(la data 22-dec-2004 actul a fost promulgata de Decretul 1060/2004 )
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta lege stabileşte cadrul legal al înfiinţării, organizării şi funcţionării cooperaţiei în sectorul agroalimentar.
(la data 29-iul-2016 Art. 1 din capitolul I modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 164/2016 )
Art. 2
Cooperativa agricolă reprezintă o asociaţie autonomă de persoane fizice şi/sau juridice, după caz, persoană juridică de drept privat, constituită pe baza consimţământului liber exprimat de părţi, în scopul promovării intereselor membrilor cooperatori, în conformitate cu principiile cooperatiste, a implementării politicilor agricole de stimulare a asocierii producătorilor din domeniu, care se organizează şi funcţionează potrivit prevederilor prezentei legi. (la data 15-dec-2011 Art. 2 din capitolul I modificat de Art. 1, punctul 1. din Legea 274/2011 )
Art. 3
(1) Cooperativa agricolă este o asociaţie autonomă cu un număr nelimitat de membri, cu capital variabil, care exercită o activitate economică, tehnică şi socială în interesul privat al membrilor săi.
(2) Persoanele juridice care se asociază în cooperative agricole trebuie să fie fermieri activi în concordanţă cu legislaţia în vigoare sau să aibă cod CAEN autorizat pentru funcţionare din secţiunea A «Agricultură, silvicultură şi pescuit»,diviziunea 01 sau secţiunea C «Industria prelucrătoare», diviziunea 10, 11, 12 sau secţiunea H «Transport şi depozitare», diviziunea 52. (la data 23-nov-2020 Art. 3, alin. (2) din capitolul I modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 265/2020 )
(3) Gospodăria ţărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperativele agricole. Definirea, modul de autorizare şi organizare a gospodăriei ţărăneşti, modelul de atestat şi modelul de carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol sunt prevăzute în anexele nr. 1-3, care fac parte integrantă din prezenta lege. (la data 10-ian-2022 Art. 3, alin. (3) din capitolul I modificat de Art. 1 din Legea 6/2022 )
Art. 4
(1) Cooperativele agricole pot fi de gradul 1, 2 şi 3.
(2) Cooperativele agricole de gradul 1 sunt persoane juridice constituite, după caz, din persoane fizice, persoane fizice
autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale, definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.
(3) Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice şi/sau persoane fizice,din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, după caz, în scopul integrării pe orizontală şi pe verticală a activităţii economice desfăşurate de acestea şi autorizate în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Cooperativele agricole de gradul 3 sunt persoane juridice constituite din cooperative agricole de gradul 2 care derulează investiţii în comun cu respectarea principiilor cooperatiste. (la data 13-ian-2019 Art. 4 din capitolul I modificat de Art. I, punctul 2. din Legea 21/2019 )
Art. 5
Cooperativa agricolă se constituie şi funcţionează cu un număr minim de 5 persoane. Capitalul social este format din părţi sociale de valoare egală; valoarea nominală se stabileşte prin actul constitutiv. Părţile sociale pot fi în bani şi/sau în natură; aportul în numerar este obligatoriu la constituirea oricărei cooperative agricole.
Art. 6
Cooperativa agricolă cuprinde entităţi juridice pe domenii şi ramuri de activitate, cum ar fi:
(la data 29-iul-2016 Art. 6 din capitolul I modificat de Art. I, punctul 3. din Legea 164/2016 )
a) cooperative agricole de servicii, care asigură în sistem cooperativ serviciile pentru micii producători;
b) cooperative agricole de achiziţii şi vânzări, care organizează atât cumpărările de materiale şi de mijloace tehnice
necesare producţiei agricole, cât şi vânzările produselor agricole;
c) cooperative agricole de procesare a produselor agricole, care asigură produse tipice, de marcă, cu prezenţă permanentă;
d) cooperative agricole manufacturiere şi de mică industrie în agricultură;
e) cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale;
1) cooperative agricole care pot desfăşura, în comun, activităţile prevăzute la lit. a)-e) şi care pot organiza
integrarea, în condiţiile legii, a producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor cu procesarea şi/sau cu
comercializarea, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor;
(la data 29-iul-2016 Art. 6, litera E. din capitolul I completat de Art. I, punctul 4. din Legea 164/2016 )
f) cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă;
(la data 29-iul-2016 Art. 6, litera F. din capitolul I modificat de Art. I, punctul 5. din Legea 164/2016 )
g) cooperative agricole de tipurile mai sus menţionate şi de alte tipuri care se vor constitui cu respectarea dispoziţiilor
prezentei legi.
h) societatea cooperativă agricolă va putea derula toate operaţiunile prevăzute la lit. a)-f) în cadrul aceleiaşi societăţi cooperative. (-) Legea 566/2004